Μειώσεις σε όλες τις δαπάνες πέτυχε η διοίκηση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Πέτρας Ολύμπου το 2011 σύμφωνα με τον αν. διοικητή Μ. Κοσμαδάκη
Για μία «πραγματικά καλή χρονιά» έκανε λόγο ο αναπληρωτής διοικητής του ΨΝΠΟ, Μανώλης Κοσμαδάκης, αναφερόμενος στα στοιχεία του απολογισμού του 2011, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες το πρωί στους δημοσιογράφους. «Βάσει όλων των δεικτών τα αποτελέσματα είναι τόσο καλά που δίνουν ελπίδα για το αύριο», ανέφερε ο κ. Κοσμαδάκης τονίζοντας ότι για το 2011 το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο έχει να επιδείξει μειώσεις σε όλες τις δαπάνες τις τάξεως του 52%.
«Το ΨΝΠΟ πέτυχε τόσο τους στόχους της πολιτικής ηγεσίας όσο και τους στόχους της διοίκησης» ανέφερε ο αναπληρωτής διοικητής σημειώνοντας ότι η διοίκηση του ΨΝΠΟ δέχθηκε τα εύσημα και του νέου προϊσταμένου της 3ης ΥΠΕ για τη χρηστή διαχείριση του νοσοκομείου.
Ο κ. Κοσμαδάκης αναφέρθηκε αναλυτικά στους επιμέρους οικονομικούς δείκτες του ΨΝΠΟ το οποίο έχει λαμβάνειν, όπως είπε, περί το 1,5 εκατομμύρια ευρώ ενώ το ποσό που χρωστά είναι πολύ μικρότερο, περίπου 655 χιλιάδες.
Αναλυτικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία:
Στο ΨΝΠΟ τα γενόσημα φάρμακα έφτασαν στο 46% όταν ο ΜΟ της 3ης ΥΠΕ είναι 37% και στο σύνολο της χώρας 25%. Κατ’ εμέ μια τεράστια επιτυχία που πιστώνεται στην επιτροπή φαρμάκου και όσους εμπλέκονται στη διαδικασία προμηθειών.
Ο Μέσος Όρος (ΜΟ) των νοσηλευθέντων στην Κλινική Οξέων για το ενδεκάμηνο 2011 που έχουμε επίσημα στοιχεία από το ΕΣΥνετ είναι 207 ασθενείς, οι ημέρες νοσηλείας 5.287 δηλαδή Μέση Διάρκεια Νοσηλείας (ΜΔΝ) 25,55, και το ποσοστό κάλυψης της κλινικής είναι 92%. Μάλιστα τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο έφτασε το 96% (πάντα με στοιχεία του ΕΣΥνετ). Έχουμε το υψηλότερο ποσοστό κάλυψης στην 3η ΥΠΕ που κυμαίνεται από 23% έως 90% το υψηλότερο μετά από το ΨΝΠΟ. Σε σύγκριση με το ΓΝ Κατερίνης αυτό έχει ΜΟ ενδεκάμηνου 50% όταν το 2010 είχε ΜΟ 57% (πτώση 7 μονάδες). Αντίστοιχα το έτος 2010 είχαμε στο ΨΝΠΟ 202 ασθενείς, ημέρες νοσηλείας 5.030 και ΜΔΝ 24,87, και το ποσοστό κάλυψης ήταν 88% (αύξηση 4 μονάδες). Οι εργαστηριακές εξετάσεις μειώθηκαν κατά -56,8% σε σχέση με πέρυσι, όταν ο αριθμός των εξυπηρετηθέντων ασθενών ήταν περίπου ίδιος με φέτος. Για σύγκριση σε επίπεδο χώρας οι εργαστηριακές εξετάσεις αυξήθηκαν στο δωδεκάμηνο του 2011 κατά 9% σε σχέση με το δωδεκάμηνο του 2010. «Αντιλαμβάνεστε την τεράστια επιτυχία του ΨΝΠΟ και του ειδικού εργαστηρίου του» ανέφερε ο κ. Κοσμαδάκης προσθέτοντας ότι «η… επιβράβευση ήταν η μια ιατρός Μικροβιολόγος που είχαμε μετακινήθηκε από τον κοινό Διοικητή στα πλαίσια της διασύνδεσης στο εργαστήριο του ΓΝ Κατερίνης».
Επιπλέον όπως ανέφερε το ΨΝΠΟ είναι το το 4ο καλύτερο σε επιδόσεις στη μείωση δαπανών των τεσσάρων κύριων κατηγοριών (φάρμακα, υγειονομικό υλικό, ορθοπεδικό που το ΨΝΠΟ δεν έχει, και χημικά αντιδραστήρια) -29,97%όταν ο Μέσος Όρος (ΜΟ) δωδεκαμήνου 2011 είναι για την 3η ΥΠΕ -25,02% και για όλη τη χώρα -21,22%.
Επίσης , σύμφωνα με τον κ. Κοσμαδάκη παρόλο που το ΨΝΠΟ δεν ήταν στην πιλοτική ομάδα των 25 νοσοκομείων (μεταξύ αυτών τα νοσοκομεία Κατερίνης και Νάουσας) που θα εφάρμοζαν πρώτα τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλεια ΚΕΝ, είναι από τα πρώτα νοσοκομεία που εφάρμοσαν ολοκληρωτικά τη διαδικασία χρέωσης με τα προβλεπόμενα τυποποιημένα ηλεκτρονικά έγγραφα διοικητικό ιατρικό εξιτήριο, ιατρική πράξη, ΚΕΝ, λογιστική χρέωση από 31/10/2011. Επίσης το ΠΠΥΥ του 2010 που υλοποιήθηκε το 2011 ολοκληρώθηκε σε ποσοστό 100% μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Όταν πολλά νοσοκομεία της χώρας δεν το έχουν ολοκληρώσει ακόμα και σήμερα.
Το ΠΠΥΥ του 2011 έχει υλοποιηθεί ήδη έως 31/12/2011 σε ποσοστό 25% και το υπόλοιπο θα υλοποιηθεί το 2012 (μαζί με το ΓΝ Κατερίνης). Από το πρόγραμμα προμηθειών ΠΠΥΥ 2011 έχει ολοκληρωθεί έως 31/12/2011 το 25% των διαγωνισμών του 2011, έχει προσδιοριστεί ποιοι διαγωνισμοί θα γίνουν από κοινού (2 διαγωνισμοί, για καύσιμα και είδη διατροφής) με το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης και ποιοι διαγωνισμοί δεν θα γίνουν καθόλου και έχουν ορισθεί οι επιτροπές σύνταξης τεχνικών προδιαγραφών οι οποίες και λειτουργούν συστηματικά. Η απόφαση 3ης ΥΠΕ για την υλοποίηση των κοινών διαγωνισμών λέει:
1. Κοινοί διαγωνισμοί από ΨΝΠΟ 966.685,00 €.
2. Κοινοί διαγωνισμοί από ΓΝ Κατερίνης 890.000,00 €.
Διαγωνισμοί που έχουν προκηρυχθεί ή ολοκληρωθεί από ΨΝΠΟ 643.000,00 €. Ποσοστό 38,5%. Ποσοστό κοινών διαγωνισμών που θα γίνουν 20,17%.
Ο κ. Κοσμαδάκης ανέφερε ακόμη ότι πλέον δεν γίνονται πλασματικές υπερωρίες ιατρών από την Ιούλιο του 2010.
Αναφερόμενος στη λειτουργία του ΟΚΑΝΑ σημείωσε ότι δεν αντιμετώπισε η δομή κανένα απολύτως πρόβλημα. «Η μονάδα του ΟΚΑΝΑ στη Κατερίνη λειτουργεί από το έτος 2008 σε κτίριο του ΨΝΠΟ με 9 άτομα προσωπικό που έχει διαθέσει το Ψυχιατρείο και 4 άτομα από τον ΟΚΑΝΑ. Στη λίστα αναμονής υπάρχουν σήμερα ακόμα 25 άτομα που περιμένουν να ενταχθούν. Σύμφωνα με τον επιστημονικό υπεύθυνο της δομής ο χρόνος αναμονής είναι περίπου 1,5 μήνας».
Όσον αφορά τις πληρωμές προμηθειών, όπως είπε ο κ. Κοσμαδάκης, για το 2009 δεν οφείλεται κανένα ποσό ενώ για το 2010 έχουν εξοφληθεί σε ποσοστό 100% οι υποχρεώσεις από υπηρεσίες . Τα φάρμακα έχουν εξοφληθεί σε ποσοστό 91,66%, υγειονομικό υλικό σε ποσοστό 94,37%, ορθοπεδικό υλικό δεν χρησιμοποιούμε, αντιδραστήρια σε ποσοστό 90,7%, τρόφιμα 100%. Τα αναλώσιμα υλικά σε ποσοστό 100%.
Για το 2011, όπως είπε, έχουν εξοφληθεί σε ποσοστό 100% οι υποχρεώσεις για μισθοδοσία, αμοιβές τρίτων σε ποσοστό 51,01%, επισκευές συντηρήσεις σε ποσοστό 70,45%, ΔΕΚΟ σε ποσοστό 92,77%, ασφάλεια σε ποσοστό 100%, λοιπές παροχές τρίτων σε ποσοστό 87,3%, εστίαση σε ποσοστό 60,52%, λοιπά διάφορα έξοδα σε ποσοστό 95,83%, έχουν εξοφληθεί σε ποσοστό 73,44% οι υποχρεώσεις από υπηρεσίες , και λοιπές δαπάνες σε ποσοστό 100%.
Τέλος για τον προϋπολογισμό του 2012, σύμφωνα με τον κ. Κοσμαδάκη, για τα φάρμακα ύψους 348.000,00 € έχουν διατεθεί για παραγγελίες τον Ιανουάριο 2012 19.687,23 € και τον Φεβρουάριο 17.936,17 €, γεγονός που δείχνει ότι και το 2012 θα έχουμε μείωσης της δαπάνης σε σημαντικό βαθμό αφού το μέγιστο μηνιαίο δωδεκατημόριο είναι 29.000,00 €.