18 Μάιος 2012

eraenergy

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Δευτέρα, 09 Ιανουάριος 2012 20:21

Άρχισαν τα… όργανα

Δημοσιεύτηκε από  ΕΠΤΑ & ΠΟΛΙΤΕΙΑ
Απέχουν από τις υπηρεσίες της Φιλαρμονικής του δήμου, μουσικοί που είναι απλήρωτοι ενάμιση χρόνο- Καλλικρατικό… τρόπο ψάχνει να τους πληρώσει ο πρόεδρος του ΔΩΚ


«Απογυμνωμένη» από τους έμπειρους μουσικούς της εμφανίστηκε την ημέρα των Φώτων η Φιλαρμονική του δήμου Κατερίνης η οποία έπαιξε μεν, αλλά με τη συμμετοχή 13άχρονων και 14χρονων μαθητών. Ο λόγος; Η αποχή, από τις υπηρεσίες της Φιλαρμονικής, των εμπειρότερων-και επί πολλά έτη-μελών της που αποφάσισαν με αυτό τον τρόπο να καταγγείλουν την απαξίωση, όπως λένε, που υφίσταται η μπάντα από τον ίδιο το δήμο, του οποίου αποτελεί όμως αναπόσπαστο κομμάτι, αφού είναι μέρος του Δημοτικού Ωδείου Κατερίνης.
Τα… όργανα άρχισαν με τη δημιουργία του νέου καλλικρατικού δήμου Κατερίνης ο οποίος, βάσει του νέου νόμου, δεν προβλέπει ξεχωριστό κονδύλιο για τις αποζημιώσεις των μελών της Φιλαρμονικής παρά μόνο για όσους είναι δημοτικοί υπάλληλοι. Στην περίπτωση του δήμου Κατερίνης μόνο ένας, ο αρχιμουσικός, είναι υπάλληλος του δήμου, με αποτέλεσμα οι υπόλοιποι να μην μπορούν να λάβουν με κάποιο νόμιμο ή έστω νομότυπο τρόπο τις αποζημιώσεις τους, αφού για κάθε πληρωμή, ακόμη και ενός ευρώ, θα πρέπει να υπάρχει αντίστοιχο παραστατικό έγγραφο το οποίο εγκρίνεται από τον Επίτροπο.
Πρόκειται ουσιαστικά για μία άτυπη σχέση, μεταξύ του δήμου και της Φιλαρμονικής η οποία αν και συνεχίζει να δέχεται επίσημες κλήσεις για να παρίσταται στις επετειακές εκδηλώσεις ή όπου αλλού είναι ανάγκη να παραστεί, δεν αναγνωρίζεται ως παροχή υπηρεσίας για την οποία να υπάρχει οικονομικό αντίτιμο.  
Τα νέα δεδομένα του Καλλικράτη που ούτως ή άλλως είναι ιδιαιτέρως ασφυκτικά για τις δημοτικές επιχειρήσεις, έχουν ως αποτέλεσμα να παραμένουν απλήρωτοι οι μουσικοί της μπάντας εδώ και ενάμιση χρόνο και συγκεκριμένα από τον Ιούνιο του 2010. Όπως ισχυρίζονται μέλη της Φιλαρμονικής, η άτυπη αυτή σχέση που έχει δημιουργηθεί, κυρίως από τον Καλλικράτη και μετά, τους δίνει το δικαίωμα να πηγαίνουν όποτε θέλουν ή όποτε μπορούν και η στολή είναι στη διάθεση της Φιλαρμονικής. Όμως, όπως επισημαίνουν, από τη στιγμή που υπηρετούν ένα θεσμό όπως είναι η Φιλαρμονική που είναι ένα κύτταρο πολιτισμού, δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί κτήμα του οποιουδήποτε. «Η Φιλαρμονική είναι θεσμός και είναι υπεράνω όλων των ανθρώπων που το υπηρετούν», σημειώνουν.
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν,  δεν είναι μόνο τα λεφτά αλλά η όλη παρακμή της κατάστασης που ξεκίνησε από το 2007 όταν η Φιλαρμονική μεταφέρθηκε στην Εκάβη. Όπως δηλώνουν, μέχρι πρότινος δεν είχαν ούτε καρέκλες για να μπορούν να κάθονται όταν κάνουν πρόβες. Με πρωτοβουλία του κ. Μπερεδήμα, όταν ανέλαβε πρόεδρος του δημοτικού ωδείου μεταφέρθηκαν καρέκλες από το κτίριο του παλιού νοσοκομείου και λύθηκε τουλάχιστον ένα από τα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ξεκαθαρίζουν πάντως ότι θα πρέπει να ξεκαθαριστεί αν υπάρχει κάποιο είδος τυπικής σχέσης ή όχι μεταξύ της Φιλαρμονικής και του δήμου, ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν από δω και πέρα αποζημιώσεις ώστε ο κάθε μουσικός να πάρει την απόφαση για το αν θέλει ή όχι να συμμετέχει. Η ακαθόριστη σχέση που υπάρχει αυτή τη στιγμή σε συνδυασμό με τις αποζημιώσεις που δεν έχουν καταβληθεί, δημιουργεί, όπως λένε, γκρίνια και εκνευρισμό. Αναφέρουν μάλιστα ότι οι υποχρεώσεις της Φιλαρμονικής του δήμου Κατερίνης είναι αυξημένες αγγίζοντας τις 40 υπηρεσίες το χρόνο. Όπως λένε, σχεδόν τα μισά Σαββατοκύριακα του χρόνου είναι καλυμμένα και όσοι συμμετέχουν στη μπάντα προγραμματίζουν τη ζωή τους με βάση τη συμμετοχή τους σε αυτή.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΩΚ, Παναγιώτης Μπερεδήμας που είναι γνώστης του προβλήματος και έχει συζητήσει το θέμα με τους μουσικούς της Φιλαρμονικής, ψάχνει έναν νόμιμο τρόπο για να δικαιολογήσει το κονδύλι των αποζημιώσεων. Όπως επισημαίνει, μέχρι και το 2010 οι αποζημιώσεις δίνονταν μέσω της μισθοδοσίας του δήμου. Τώρα τα πάντα πρέπει να δικαιολογούνται μέσω παραστατικών εγγράφων αλλά στην περίπτωση της Φιλαρμονικής δεν μπορεί να δικαιολογηθεί εξαρτημένη εργασία.  Σημειώνει μάλιστα ότι σε άλλες Φιλαρμονικές δεν αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους γραφειοκρατικά προβλήματα γιατί είτε είναι εθελοντική η συμμετοχή στη Φιλαρμονική, είτε όλοι οι μουσικού που πάιζουν εκεί είναι δημοτικοί υπάλληλοι, όπως συμβαίνει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.  
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Φιλαρμονική κοστίζει στο δήμο Κατερίνης περί τις 28 χιλιάδες ευρώ ετησίως ενώ τα υπόλοιπα προηγούμενων ετών, μόνο από τις αποζημιώσεις, αγγίζουν τις 30 χιλιάδες. Επιπλέον , σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΩΚ, ο Οργανισμός του δημοτικού ωδείου βρίσκεται σε τροχιά εξυγίανσης, τονίζοντας ότι παρέλαβε ένα χρέος που υπερέβαινε τις 100 χιλιάδες ευρώ.  Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Μπερεδήμα,  έχει πληρωθεί το 70% των χρεών και με τα χρήματα που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2012 (370 χιλιάδες ευρώ) αναμένεται να τακτοποιηθούν και οι υπόλοιπες ανεξόφλητες υποχρεώσεις.
Ε.Δ