18 Μάιος 2012

eraenergy

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Τρίτη, 14 Φεβρουάριος 2012 19:33

Δημιουργεί και δεν λύνει προβλήματα

Δημοσιεύτηκε από  ΕΠΤΑ & ΠΟΛΙΤΕΙΑ
Η Μαρία Μίχου για το «όχι» στο άρθρο 1 του Μνημονίου


Στην απόφασή της, να μην ψηφίσει το άρθρο 1 του δεύτερου Μνημονίου, (απόφαση η οποία στάθηκε αφορμή να τεθεί εκτός ψηφοδελτίων στις προσεχείς εκλογές) αναφέρεται σε γραπτή της δήλωση, η βουλευτής Πιερίας του ΠΑΣΟΚ Μαρία Μίχου.

Η κ. Μίχου, στην ανακοίνωσή της, η οποία στάλθηκε στα μέσα ενημέρωσης αργά το απόγευμα της Δευτέρας, υποστηρίζει κάνει λόγο για διατάξεις που όχι μόνο δεν λύνουν, αλλά χειροτερεύουν το πρόβλημα
Αναλυτικά η κ. Μίχου δήλωσε: «Η χθεσινή ψηφοφορία ήταν η δυσκολότερη στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας μας. Οι βουλευτές οφείλαμε να λάβουμε σκληρές αποφάσεις, λειτουργώντας, όπως φάνηκε, με γνώμονα τη συνείδησή μας, παρά την επιβληθείσα κομματική πειθαρχία. Βρέθηκα μπροστά σε ένα εξαιρετικά σοβαρό δίλημμα: ή παραμένουμε στην ευρωζώνη με επίπονα και σκληρά μέτρα, ή επιλέγουμε να πορευτούμε μόνοι καταλήγοντας σε στάση πληρωμών. Παρ’ όλο που το διακύβευμα ήταν μεγάλο δεν μπορούσα να ψηφίσω τις διατάξεις στο άρθρο 1 που αλλάζουν τις εργασιακές σχέσεις και τα κεκτημένα των εργαζομένων δύο αιώνων, αποδομούν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και καταλύουν τις εργασιακές σχέσεις.
Ειδικότερα, η μείωση μισθών, συντάξεων και επιδομάτων ανεργίας συμπεριλαμβανομένων και των κατώτατων μισθών, ήταν ο λόγος που καταψήφισα το συγκεκριμένο άρθρο αφού προτείνει μείωση του μισθολογικού κόστους κατά 22% για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, μείωση 32% για τους νέους κάτω των 25 ετών και μείωση του μη μισθολογικού κόστους (εισφορές) κατά 5%.
Η επιλογή αυτή όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα αλλά αντίθετα χειροτερεύει την κατάσταση αφού δεν θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας αλλά θα οδηγήσει σε κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων, θα οξύνει την ανεργία, την φτώχεια και θα δυναμιτίσει την κοινωνική συνοχή.
Με βάση αυτές τις σκέψεις ψήφισα κατά συνείδηση χωρίς να υπολογίζω το πολιτικό κόστος.