18 Μάιος 2012

eraenergy

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Τετάρτη, 08 Φεβρουάριος 2012 20:59

Ενισχύθηκε ο ρόλος των εισπρακτικών μηχανισμών

Δημοσιεύτηκε από  ΕΠΤΑ & ΠΟΛΙΤΕΙΑ
Απάντηση του ΥΠ.ΟΙΚΟ στον Γιάννη Αμοιρίδη για την ταχεία εκδίκαση φορολογικών υποθέσεων.


«Με σειρά διατάξεων έχει επιχειρηθεί η τροποποίηση του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου, με σκοπό την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών». Αυτό αναφέρεται σε σχετική απάντηση του αν. Υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου, προς τον βουλευτή Πιερίας, Γιάννη Αμοιρίδη

Ο κ. Οικονόμου, υποστηρίζει πως ο ρόλος των εισπρακτικών υπηρεσιών έχει ήδη ενισχυθεί, τόσο σε επίπεδο κεντρικής υπηρεσίας, όσο και σε επίπεδο τοπικών μονάδων, με παροχή οδηγιών για την επαρκή στελέχωση του προσωπικού και την ποιοτική αναβάθμισή του.
Επίσης, τονίζει πως πραγματοποιούνται ηλεκτρονικές διασταυρώσεις για τη συνδρομή των Δ.Ο.Υ. κατά τη διαδικασία είσπραξης.
Επιπλέον, αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός,  έχει βελτιωθεί η ήδη υπάρχουσα μηχανογράφηση με δυνατότητα-μεταξύ άλλων-ηλεκτρονικής παρακολούθησης και αξιολόγησης βάσει ποιοτικών κριτηρίων της αποδοτικότητας των Δ.Ο.Υ.
Περαιτέρω για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της είσπραξης των οφειλών αυτών αλλά και κάθε άλλης οφειλής προς το Δημόσιο, έχουν δοθεί οδηγίες προς τους προϊσταμένους των αρμοδίων Δ.Ο.Υ. να δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην παρακολούθηση της πορείας της είσπραξής τους, να διενεργούν ολοκληρωμένη έρευνα για την ανεύρεση περιουσιακών στοιχείων και κάθε πηγής εσόδων των υπόχρεων για την καταβολή και να προβαίνουν στη λήψη όλων των προβλεπόμενων από το νόμο αναγκαστικών και λοιπών μέτρων είσπραξης σε βάρος τους αθροιστικά, με άμεση προτεραιότητα στους μεγάλους οφειλέτες.
Τέλος στην άμεση είσπραξη οφειλόμενων φόρων συμβάλλει η διενέργεια συμψηφισμού εκ μέρους του Δημοσίου σύμφωνα με το άρθρο 83 του ν.δ. 356/1974 (Κ.Ε.Δ.Ε.).Συγκεκριμένα η διενέργεια συμψηφισμού σύμφωνα με το άρθρο 83 του ν.δ. 356/74 (Κ.Ε.Δ.Ε.) όπως ισχύει, περιλαμβάνει όλα τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο σύμφωνα με το άρθρο 5 του Κ.Ε.Δ.Ε. ανεξαρτήτως χορήγησης στο οφειλέτη διοικητικής ή δικαστικής αναστολής, διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής ή υπαγωγής του σε ρύθμιση. Συνεπώς στις ανωτέρω περιπτώσεις που τα χρέη προς το Δημόσιο, τελούν σε αναστολή ή ρύθμιση ή διευκόλυνση, και έχει υποβληθεί στη Δ.Ο.Υ. αίτηση χορήγησης αποδεικτικού ενημερότητας για είσπραξη χρημάτων από το Δημόσιο, η Δ.Ο.Υ. υποχρεούται να προβεί σε αυτεπάγγελτο συμψηφισμό αυτών.